Ville Verma

Norsk English Nederlands

De mest populære turene.
7 Summits Romsdalen

Det finnes svært mange muligheter for klatring og fotturer i Romsdalsalpene. Fjellene vi har foreslått er blant de vakreste og mest kjente, men har du andre forslag skal vi forsøke å imøtekomme dine ønsker! Turene som er beskrevet her er relativt krevende, men det må poengteres at der finnes alternativ for de som ikke ønsker eller greier å gå så langt.

Romsdalshorn (1550 m.o.h.)

Turbeskrivelse:

Romsdalshorn er et av de flotteste, mest særegne og kjente fjell i Norge. Første gang besteget i 1828, noe som var svært tidlig for denne type bestigninger i Norge. Utsikten fra Romsdalshorn er fantastisk. Trollveggen ligger like ved, og fra toppen ser en 1500 meter rett ned i Romsdalen. EN KLASSIKER!

Klatringen er gradert 3-4. Stigning fra Vengedalen er omlag 800 meter. De siste 300 metrene til toppen er klatring.

Krav til deltakere:

Turen passer for folk uten høydeskrekk. Du bør være i normalt god form. Tidligere klatreerfaring er ikke nødvendig. En 3-timers innføring i klatring dagen før kan likevel være en fornuftig forberedelse (pris: kr.1000 pr person).

Utstyr:

Alt nødvendig klatreutstyr blir holdt av arrangør. Terreng joggesko eller fjellstøvler er bra fottøy. Om du har svasko (romslige!) er det en stor fordel. Deltakerne må ha med klær for skiftende værforhold, samt mat og drikke for en dag i fjellet.

Tid og møtested:

Start: kl.07:00 fra Isfjorden Feriesenter.

Retur: ca. kl.15:00. Tiden vil kunne variere to timer i begge retninger. Normaltid er 6-7 timer pluss-minus 2 timer.

Pris: kr. 5000 for 1 person (kr 2000 ekstra pr. person, max 4).

Trollveggen (Store Trolltind og Bruraskaret)

Turbeskrivelse:

Utgangspunktet er Trollstigen (700 m.o.h.). Det er jevn stigning opp til Frokostplassen på 1400 meter. Herfra ser vi de utrolige Trolltindene. Bruraskaret ligger mellom tindenålene. For å komme dit må en passere hele rekken av tårn og nåler. Terrenget er steinete (grov ur), og iblant må en bruke hendene litt for å holde seg fast. Men det er ikke behov for klatreutstyr. Utsikten fra kanten av det 1800 meter høye stupet er fantastisk. Frem til 1941 sto en enorm pinakkel , Brura, i Bruraskaret. Denne falt ned og resulterte i jordskjelv og støvlegging av hele Åndalsnes. I 1981 hoppet den første fallskjermhopperen fra Bruraskaret. Siden har flere hundre gjentatt bedriften. Fallskjermhopping er imidlertid forbudt i Trolltindene idag, grunnet flere ulykker og risikable redningsaksjoner på 80-tallet. Turen kan gå videre til Store Trolltind. Der er mange renner og spir, som kan gjøre veivalg krevende. Fra Store Trolltind kan vi enten returnere samme vei, eller rappelere ned i Lavskar, og ta oss ned snørennen til Adelsbreen og derfra videre ned til Sogge. Pris og antall deltakere vil variere noe etter hvilket av alternativene vi velger.

Krav til deltakere:

Deltakerne bør være i god form, og må kunne bevege seg i steinete terreng.

Utstyr:

Terrengjoggesko eller fjellstøvler. Dersom du velger joggesko bør du bruke ullsokker. Varme klær og mat og drikke for en lang dagstur i fjellet.

Tid og møtested:

Start: kl.08:00 fra parkeringsplass ved toppen av Trollstigen.

Retur: ca. kl.17:00.

Pris Bruraskaret: kr. 4000 for en person (kr 1000 ekstra pr. person, max 6).

Pris Store Trolltind (retur samme vei): kr 5000 for en person

(kr 1000 ekstra pr. person, max 4).

 

Juratind (1712 m.o.h.)

Turbeskrivelse:

Vi starter innerst i Grøvdalen, 150 m.o.h. Med andre ord; det er 1500 vertikale meter til topps. Vi krysser en snødekket bre i 1300 meters høyde. De siste 300 meterne er lett klyving hvor vi bruker tau på noen punkter. Dette er et av de flotteste utsiktspunktene i Romsdalsalpene. En nydelig tind og en spennende tur! Juratind har fått navnet sitt fordi selve toppen ser ut som en jurtapp (spene). Den har et imponerende utseende fra Hoemsbreen. Den ble besteget i 1880 av 12 år gamle Iver Kavli og Bård Moen som gikk nordøstegga alene. De var på sauegjeting ved foten av fjellet da de bestemte seg for å klatre til topps! Dette er en topp som også er nydelig å bestige på ski i mai. Da vil du få oppleve 1000 vertikale meter med sammenhengende flott nedkjøring.

Krav til deltakere:

Turen til Juratind er relativt lang. Det er en fordel å være i god form. Det er ikke nødvendig med bre- eller klatreerfaring for å delta.

Utstyr:

Fjellstøvler anbefales. Det kan være harde snøfonner underveis. Ta med godt yttertøy og rikelig med mat og drikke. Klatreutstyr og isøkser blir holdt av arrangør. Terrengjoggesko med brodder som kan strekkes rundt skoen kan være et godt valg. 

Tid og møtested:

Start: kl.07:00 fra Isfjorden feriesenter.

Retur: kl.1500-1800, avhengig av vær- og føreforhold samt deltakeres forutsetninger.

Pris: kr.5000 for en person (kr 1500 ekstra pr. person, max 4).

 

Kvanndalstind (1744 m.o.h.)

Turbeskrivelse:

Dette er en lang dagstur i varierende terreng. Vi krysser en bre og klatrer langs en egg for å nå toppen. Her kreves det bruk av klatreutstyr. Som for Romsdalshorn, starter vi innerst i Vengedalen på rundt 800 meter. Vi stiger altså rundt 1000 meter. Den kjente engelske klatreren W. C. Slingsby klatret denne toppen på slutten av forrige århundre. "The steepest mountain in Europe", uttalte han om Kvanndalstind.

Eggen til topps er skarp og luftig, men ikke så vanskelig som den kan se ut på avstand. Fra toppen har en flott utsikt til Vengetind, Juratind og en rekke andre topper i Romsdalen og Isfjorden. Dette er en lang og meget variert tur. Det er innslag både av ren klatring og brevandring. Eggen er morsom å bestige. Like under toppen står en 20 meter høy klippenål (Torshammeren) som det også er mulig å bestige på denne turen.

Krav til deltakere:

Deltakerne må være i god form. Tidligere klatreerfaring er ikke nødvendig. Det er likevel en fordel om deltakerne gjennomfører en 2 timers innføring i klatring dagen i forveien (pris: kr. 1000 kr pr person).

Utstyr:

Fjellstøvler anbefales under brekryssingen, da de gir bedre feste på hard snø. Du må ha med rikelig med mat og drikke, godt yttertøy og en varm genser. Lue og votter kan være aktuelt.

Tau, klatresele og isøks blir holdt av arrangør.

Tid og møtested:

Start: kl.07:00 fra parkeringsplass ved Isfjorden Feriesenter.

Retur: kl.14:00-17:00, avhengig av vær- og føreforhold samt deltakeres forutsetninger.

Pris: kr.6000 for en person (kr 2000 ekstra pr. person, max 4).

 

Vengetind (normal vei/vestegga/vengetindtraversen)

Turbeskrivelse normalvei:

Dette er en tur med mye stigning. Vi starter i Vengedalen ved foten av fjellet. Stigningen er på rundt 1300 meter. Der er kortere parti med klatring mot toppen. Vengetind er et utrolig vakkert fjell, og det høyeste i Romsdalen. Kanskje det med finest utsikt? En av de absolutte favoritter blant fjellfolk. Den vakre, karakteristiske fjellformasjonen er lett å kjenne igjen. W.C. Slingsby og Johannes Vigdal klatret dette fjellet fra nordøst i 1881. De klatret først opp fra Romsdalen og ned i Vengedalen før de gikk rundt fjellet og opp fra nord.

Krav til deltakere:

Deltakere må være i god fysisk form. Tidligere klatreerfaring er ikke nødvendig.

Utstyr:

Fjellstøvler er det beste fottøyet, fordi de er varme og gir god stabilitet i snø og fuktig vegetasjon. Terrengjoggesko kan også brukes, om det er tørt i terrenget.

Klatreutstyr blir holdt av arrangøren. Ta med varme klær og mat og drikke for en dag.

Tid og møtested:

Start: kl.07:00 fra parkeringsplass ved Isfjorden Feriesenter.

Retur: ca. kl.15:00

Pris: kr.5000 for en person (kr 1500 ekstra pr. person, max 4)

Toppen kan også bestiges via to klatreruter langs vesteggen. Dette er en lang tur, men flott klatring gjør det vel verdt strevet.

Pris: kr 7000 for en person (kr 3000 ekstra pr. person, max 2)

Lille og Store Vengetind kan også bestiges fra øst fra Kvandalsbreen der en klyver over en rekke tindenåler og til slutt ender på Store Vengetind. Dette er den såkalte Vengetindtraversen. Under gode forhold kan den gjøres relativt raskt, særlig dersom returen ned normalveien kan gjøres på våt vårsnø.

Pris: 6000 for en person (2000 ekstra pr. person, max 2)

 

Alternative fjellturer

Det finnes svært mange muligheter for klatring og fotturer i Romsdalsalpene. Fjellene vi har foreslått er blant de vakreste og mest kjente, men har du andre forslag skal vi forsøke å imøtekomme dine ønsker! Turene nevnt ovenfor er også relativt krevende, men det må poengteres at der finnes alternativ for de som ikke ønsker eller greier å gå så langt.

Bispen, Kongen, Dronninga og Finnan er aktuelle turer nær Trollstigen. Finnan kan gjøres som en bretur. Bispen, Kongen og Dronningen kan gjøres enkeltvis, eller en kan klatre to eller alle tre på en dag. Pris og antall deltakere må avtales nærmere.

 

 

 
Kontakt

Ville Verma
E-post: post@villaverma.no
Telefon Mobil: (+47) 924 56 616

Instagram        Facebook