Ville Verma

Norsk English Nederlands
dronninga.jpg

Dronninga

Høyde: 1544 meter.

Førstebestigning: Carl Hall, Matias Soggemoen, Erik Norahagen, 13. august 1882.

Første vinterbestigning: Bjarne Ugelvik og Arne Næss (Molde), 27. desember 1954.

Dronninga er noe lavere enn nabotoppen Kongen, men bratte renner og en smal toppegg gjør den noe vanskeligere tilgjengelig enn både Bispen og Kongen. Førstebestigerne nådde nordtoppen etter først å ha vært på Bispen og Kongen. Deretter fortsatte de til Karitind, og gikk ned Urkleiva til Isterdalen. Dermed fikk de med seg fire førstebestigninger på en dag! Dronninga må ikke undervurderes, og rutevalget er ikke enkelt. Tau, sikringsutstyr, isøks og stegjern nødvendig.

Dronninga bestiges vanligvis via førstebestigernes ruta fra Trollstigen via Kongskneet, men den kan også nås ved å gå opp Urkleiva fra Isterdalen og fortsette over Kartitind til nordtoppen på Dronninga. Det er også mulig å gå direkte opp rennene på vestsida fra Innfjorden. Bjarne Ugelvik og Arne Næss (Molde) fulgte den ruta da de gjorde første vinterbestigning i djupsnø mellom jul og nyttår i 1954.

Østveggen fra Isterdalen ble gått første gang av Roar og Sven Nissen Meyer i 1939. De fullførte da ruta der to ungdommer fra Åndalsnes og Molde (Henrik Oshaug og Johan Bolsø) omkom to uker i forveien. Tredjemann, Herbert Grüner, overlevde etter ei dramatisk natt i fjellveggen og ble reddet dagen etter. Østveggruta ble repetert med en vanskeligere variant i toppen i 1941 av førstebestiger Sven Nissen Meyer sammen med Otto Lundh og Arne Randers Heen. Den markerte østeggen på Dronninga ble gått i 1941 av Arne Randers Heen sammen med Bottolf Bottolfsen og Anton Heyerdal.

 

 
Kontakt

Ville Verma
E-post: post@villaverma.no
Telefon Mobil: (+47) 924 56 616

Instagram        Facebook