Ville Verma

Norsk English Nederlands
juratind.jpg

Juratind

Høyde: 1712 meter.

Førstebestigning: Iver Kavli, 1880.

Første vinterbestigning: Elliot Wille og Arne Randers Heen, 1931.

Juratind tar seg imponerende ut med sin spisse topp sett fra Isfjorden, og det er nærliggende å tro at navnet kommer av likheten med et kujur med en spiss spene som stikker til værs. Sett fra Vike og Hoem ved Eikesdalsvatnet er også Juratind et imponerende skue. Navnet fra denne sida av fjellet har fra gammelt av vært Gjuratinden eller Hoemsgjura. Det vil si Trollkjerringtinden eller Hoemstrollkjerringa.

Gjennom mer enn 60 år ble Erik Norahagen og engelskmannen W. J. Napier regnet som førstebestigere av Juratind. Et tilfeldig møte mellom Arne Randers Heen og den aldrende Iver Kavli i midten av 1940-årene førte imidlertid til at historien om de virkelige førstebestigerne ble kjent. De to 12-åringene Iver Kavli og Bård Moen fra Isfjorden hadde sommerjobb som sauegjetere i fjella mellom Isfjorden og Eresfjord i 1880. En fin sommerdag fulgte de nordøsteggen til de sto under den bratte toppblokka. Bård stoppet der, men Iver kom seg velberget både opp og ned på den luftige topp på Juratind. Andrebestiger W. J. Napier måtte ifølge eget utsagn styrke seg med en falske vin før han og fjellfører Erik Norahagen våget seg på den samme toppblokka to år seinere, men de fikk aldri høre historien om at to lokale 12-åringer hadde kommet dem i forkjøpet som førstebestigere av Juratind.

Rutene på Juratind krever lett klatring. Den meste populære ruta på Juratind er å krysse Hoemsbreen fra Hoemsskaret og følge Søreggen til topps. Turen kan gjøres både fra Grøvdalen/Isfjorden og fra Hoemsbu ved Eikesdalsvatnet, og er aller finest om våren og tidlig på sommeren når første delen av turen kan gjøres på ski. Nordøsteggen blir også mye brukt, mens Vesteggen også gås av og til.

 

 
Kontakt

Ville Verma
E-post: post@villaverma.no
Telefon Mobil: (+47) 924 56 616

Instagram        Facebook