Ville Verma

Norsk English Nederlands
romsdalshorn.jpg
Romsdalshorn

Høyde: 1550 meter.

Førstebestigning: Christen Hoel og Hans Bjærmeland, 1828.

Andrebestigning: Erik Norahagen, Matias Soggemoen, Carl Hall, 1. september 1881.

Tredjebestigning (første «solobestigning»): Ole E. Kolflot, ca. 15. september 1881.
Første vinterbestigning: Karl Oshaug, Osvald Oshaug, Arne Randers Heen, 2. mars 1930.

Første kvinne: Alizon Slingsby (W. C. Slingsbys kone) i 1884.

Første norske kvinne: Unni Fürst i 1908.

Med sin perfekte tindeform og bratte stup på alle kanter har «Hornet» vært en utfordring både for bygdefolk med sans for klatring og tilreisende eventyrere. To lokale unggutter, smeden Christen Hoel og gårdsarbeideren Hans Bjærmeland, nådde toppen så tidlig som i 1828 etter et veddemål i et bryllup på gården Halsa ved foten av Romsdalshorn. Først 53 år seinere klarte noen å gjenta pionerenes bedrift. Da nådde dansken Carl Hall toppen i sitt sjuende forsøk, sammen med romsdalingene Mathias Soggemoen og Erik Norahagen. John Venge (Jo Vengjesbrekkå) hadde ledsaget Hall på de seks første forsøkene.

Den utrettelige danske tindebestigeren var spent da han nærmet seg toppen på Romsdalshorn denne sommervarme septemberdagen i 1881. Hans sjuende forsøk var i ferd med å lykkes, men var han først? Eller hadde Christen Smed og Hans Bjermeland snakket sant om sin bedrift i 1828? Svaret fikk han idet han stakk hodet over kanten og så utover Hornets toppflate. «Kun paa ett punkt, nær randen av nordsiden, spærredes udsikten af en forhøining i terrænet, som straxs tildrog sig vor fulle og hele opmerksomhed, idet vi ikke et øieblik var i tvivl om, at det var den berømmelige Kristen Smeds varde, som her tilraabte os sit: Hoc iter Cæsaris! (=Denne vei, Cæsar!)

Alle rutene på Romsdalshorn krever klatring. Normalvegen fra øst er lettest (grad 2-3), men den er lang og det er ofte problemer å finne ruta. Nordveggen ( grad 3+) har de siste årene tatt over som mest populære rute. Ellers går det flere ruter i vestveggen, og en lite brukt rute langs østeggen til venstre for «Den gule flekk». Best fjellkvalitet har den korte ruta opp «Sydeggen» på Lillehornet (grad 6).

 

 
Kontakt

Ville Verma
E-post: post@villaverma.no
Telefon Mobil: (+47) 924 56 616

Instagram        Facebook