Ville Verma

Norsk English Nederlands
store_trolltind.jpg

Store Trolltind

Høyde: 1788.

Førstebestigning: Carl Hall, Mathias Soggemoen og John Venge, 16. august 1882.

Første vinterbestigning: Karl Oshaug og H. Hatlemark, 1931.

Store Trolltind er som navnet forteller den største av Trolltindene, og bidrar sammen med Trollryggen til å ramme inn Trollveggen og Trolltindeggen. Den bratte nordveggen som sees fra Åndalsnes stiger rett opp fra Adelsbreen med Lavsskaret og Lavskarrenna i vestryggen til høyre og den luftige nordeggen til venstre. På sørsida går det bratt ned mot Ugla og Brudgommen, mens sørvestsida er mindre bratt med sine renner og rygger.

Førstebestigerne, John Venge, Matias Soggemoen og Carl Hall, kom opp fra Isterdalen via Storgrovbotn. Derfra klatret de først på toppen av Brura (falt ned i 1946) og Brudgommen.

Til slutt nådde de toppen av Store Trolltind etter å ha passert flere vanskelige passasjer i sørsida på kanten mot Romsdalen. Hall beskriver en «smal skorstensaktig rende» og en «solid fladhammer» som ble omgått «ved sidelænds at traversere et stykke lodrett klippe med avsatser til hænder og føtter, af hvilke adskillige var bokstavlig talt tommebrede...».

I dag er Store Trolltind en populær topptur. Normalvegen går ikke langs førstebestigernes rute, men følger stien fra Stigrøra til Brureskaret. Stien fortsetter et stykke videre, og toppen nås via ei renne med mye løsgods.

Den utvilsomt fineste ruta er Nordøsteggen (klatring grad 4) fra Nordre Trolltind. Den ble gått første gang av Sigurd Suhrke og Eivind Fjeld i 1927 og følger den luftige eggen med utsikt mot Trollveggen til venste og Adelsbreen til høyre. 

Vestryggen med de tre Trollklørne som start byr også på klatring opp mot grad 4, men mesteparten av turen er en morsom fottur og tinderangel gjennom Høgskar og Lavskar. Til slutt bratt opp Lavskarveggen (grad 4), eller du kan lure deg rundt til høyre og opp ei lett men løs renne til toppen. Denne turen ble første gang gått av Christian og Jørgen Lyshom i 1922.
Selve Lavskarveggen ble gått solo av Hans Megård i 1923.

Fra Adelsbreeen kan toppen også bestiges via Lavskarrenna. Bratt snø med innslag av is seint på sommeren. Avslutninga opp til toppen følger samme vei som Vestryggen.

Førstebestigerens rute med start i Brureskaret byr på morsom småklatring og muligheter for å besøke Brudgommen, Ugla og flere andre nåler før turen avsluttes med flere fine opptak på kanten over Fivaruta i renna mellom Store Trolltind og Brudgommen.

 
Kontakt

Ville Verma
E-post: post@villaverma.no
Telefon Mobil: (+47) 924 56 616

Instagram        Facebook